COOP'ART

COOP’ART EFA219/16 Un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania

COOP’ART, un projecte per fomentar l’artesania

COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.

La Comissió Europea va aprovar la política regional de la UE amb inversions per donar suport a la creació de llocs de treball, la competitivitat, el creixement econòmic, la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament sostenible. Més informació al web de Política Regional de la Unió Europea.

El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA es reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

El projecte COOP’ART s’insereix en l'eix 3 per a «Promoure la protecció, la posada en valor, la utilització durable dels recursos locals», dins de l’objectiu temàtic (6C) per a «Conservar, protegir, afavorir i desenvolupar el patrimoni natural i cultural» amb l’objectiu específic (OE6) de «Valoritzar el patrimoni natural i cultural mitjançant enfocs conjunts de desenvolupament sostenible». Els objectius finals del projecte COOP’ART són:


1

Impulsar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania artística.

2

Millorar el potencial artístic i econòmic de les empreses d'artesania.

3

Desenvolupar el patrimoni cultural i l'atractivitat turística dels territoris.En concret el projecte COOP’ART parteix dels objectius generals següents:

 • Millorar el potencial artístic (cultural i identitari) i comercial del sector de l’artesania artística per desenvolupament el patrimoni cultural i l’atractiu turístic del territori del projecte.
 • Acompanyament a les empreses artesanes en la vessant artística i en la comercial que els permeti posicionar en el mercat turístic sostenible.
 • Reforçar el potencial global de les empreses artesanes, creant productes turístics nous i durables que incrementin la notorietat del territori.
 • Contribuir a la valorització del patrimoni cultural immaterial.

També planteja els objectius específics següents:

 • Realitzar una diagnosi orientada a la millora, la posta en comú, la valorització del coneixement del patrimoni cultural immaterial comú i del seu potencial econòmic.
 • Disposar d’una estratègia per a la creació de productes turística transfronterers per la valorització d’un turisme cultural sostenible fonamentat en els oficis artístics.
 • Mantenir i desenvolupar l’activitat econòmica i turística a la zona, perpetuar i transmetre el saber-fer específic i tradicional.

Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de files), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrennes, de l'Ariege, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennes, de Pyrenees Orientales, i l'Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'associació lleidatana Obrador Xisqueta, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.

El projecte global puja a un cost total de 1.810.677€, dels quals el programa POCTEFA en subvenciona el 65%. L'Ajuntament de la Bisbal pot disposar de 414.766€ com a despeses elegibles, i el Patronat del Terracotta Museu de 102.500€, cosa que comportarà un finançament europeu de 269.598€ per l'Ajuntament i de 66.625€ pel Terracotta Museu.

El projecte transfronterer preveu assolir els següents resultats tangibles:

 • Diagnosi del territori en l’àmbit artístic-cultural-turístic. Estudi de mercat de l'artesanat d'art a banda i banda de la frontera.
 • Itinerari transfronterer dels oficis artesans (producte turístic final).
 • Lloc web transfronterer de promoció.
 • Xarxa d'equipaments en relació als oficis artesans (que promoguin la cooperació).
 • Possibilitat per les empreses, de participar a les operacions comercials de l'altre costat (saló dels Arts i del Foc de Martres Tolosane, Artesanals del Comminges, fira de ceràmica de la Bisbal, etc.)
 • Producció i creació compartida, a partir de tallers organitzats en el marc del projecte. Formació a les empreses del sector en gestió de les empreses i posicionament comercial i turístic.
 • Hores d'assistència directa a les empreses d'ambdós costats de la frontera en creació de productes turístics a partir del producte artesanal i en promoció comercial.

Paral·lelament, el projecte preveu accions a nivell local, pel que fa al Terracotta Museu s'adequaran determinats espais de l'equipament per tal d'acollir tallers experimentals i de formació, i reformar l'espai de botiga del museu com a punt d'inici d'una Ruta de la Ceràmica i de difusió del projecte, entre altres. Pel que fa a l'Ajuntament de la Bisbal, es podran finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta, fer un estudi sobre models europeus de fires de ceràmica per tal de realitzar una nova proposta de fira de la ceràmica a la Bisbal de cares al 2020 i dissenyar un estand de la marca Ceràmica de la Bisbal (per assistir a fires nacionals i internacionals...). A la Bisbal el projecte compte amb el suport de l'Associació de Ceramistes i de l'Escola de Ceràmica.

Projecte cofinançat pel FEDER

Noticies

30/10/2018

Nova intervenció als exteriors del Terracotta Museu de la Bisbal

Les obres tindran un cost total de 496.576 euros i serviran per tenir les infraestructures necessàries per poder fer activitats a l’aire lliure


Continuar llegint

18/04/2018

Presentació del projecte COOP'ART a la Junta de l'Associació de Ceramistes de la Bisbal


Continuar llegint

20/03/2018

La Bisbal participa en un programa europeu de foment de la ceràmica i l’artesania

L’Ajuntament de la Bisbal i el Terracotta Museu participaran en el POCTEFA després de rebre la resolució definitiva en què es valida el projecte presentat anomenat COOP’ART.


Continuar llegint

Veure totes les noticiesAquest lloc web fa servir cookies per aportar una millor experiència de navegació i un servei més personalitzat. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús.
Més informació | Acceptar